Kokiais atvejais naudinga atlikti energinio naudingumo sertifikatą?

Statant namą kyla daug klausimų ir tenka susipažinti su įvairiomis sąvokomis, kurių iki tol neteko girdėti. Jeigu įsigijote prieš daug metų naujai pastatytą namą ir šiuo metu nusprendėte jį parduoti, tuomet greičiausiai turėsite taip pat susipažinti su tomis sąvokomis, kadangi namo pardavimas nėra toks paprastas, kaip atrodo. Daugelis nustemba, kai notaras atsisako pasirašyti pardavimo dokumentus, nes namas neturi energinio naudingumo sertifikato. Energinio naudingumo sertifikatas daugeliui nežinoma sąvoka, tačiau net neįsivaizduojate, kokia didelė šio dokumento nauda:

  • Kaip ir minėjome, parduodant namą būtini energinio naudingumo sertifikatas. Tačiau atkreipkite dėmesį į tai, jog jis ne tik būtinas, bet ir itin naudingas. Neretai energinio naudingumo sertifikatas padeda gerokai pakelti ne tik namo, bet ir bet kokio pastato kainą. Todėl galima sakyti, kad jeigu apie šį dokumentą sužinojote tik iš notaro, smarkiai nusivilsite. Neretai atlikus energinio naudingumo sertifikatą klasės būna gana žemos. Ypač, jeigu pastatas buvo pastatytas prieš 5-10 metų. Tokiais atvejais tenka nusivilti sužinojus, kad buvo galima padaryti vos kelis pakeitimus, kad pastato klasė būtų aukštesnė ir parduoti pastatą brangiau.
  • Šis sertifikatas reikalingas ne tik parduodant, bet ir nuomojant pastatą. Žinoma, jeigu nuomosite pagal sutartį ir mokėsite priklausomus mokesčius. Nuomojant pastatą, namą ar butą savininkams neretai sudėtinga argumentuoti, kodėl nurodyta kaina negali būti sumažinti. Jeigu turėsite energinio naudingumo sertifikatą, ne tik galėsite nuomoti pastatą brangiau, bet ir nereikės ieškoti argumentų kišenėje.
  • Tam tikrais atvejais energinio naudingumo sertifikato prireikia tiems, kurie pavargo mokėti dideles sąskaitas už komunalinius mokesčius. Specialistai suteiks naudingų patarimų, kaip pagerinti klasę ir padaryti namą ekonomiškesniu.
  • Nesvarbu, kokį pastatą statote, jums prireiks energinio naudingumo sertifikato. Kartais statant naują namą kyla problemų, kadangi jie būtinai turi atitikti A++ klasę, kurią pasiekti nėra lengva.
  • Jeigu renovuojate didelį pastatą, tuomet greičiausiai prireiks energinio naudingumo sertifikato. Visgi tai priklauso nuo darbų, kuriuos atliksite.
Author: Deimante