Danties kanalo gydymas: ką daryti, kai po gydymo prasideda skausmas?

Danties kanalo gydymas yra gana dažna procedūra šiais laikais. Pagrindinė to priežastis – prasta burnos higiena. Tai dažnai perauga į įvairius uždegimus ar infekcijas, kurie reikalauja rimto gydymo. Tačiau danties kanalo uždegimo kitaip nugalėti neįmanoma – tik su gydymu. Tačiau ką daryti, kai po gydymo skauda dantį ir toliau? Ką tai gali reikšti ir kada jau verta sunerimti?

Gydymo eiga

Kaip ir dauguma atvejų, pirmasis žingsnis link gydymo yra detalus ištyrimas. Danties kanalo gydymas prasideda nuo rentgeno nuotraukos, kurioje aiškiai matosi pažeidimai, ligos stadija ir vieta. Pažeisti šaknų kanalai yra išvalomi, dezinfekuojami, o tušti tarpai užpildomi specialia medžiaga. Ji skirta tam, kad į tuščias ertmes nepatektų daugiau mikrobų ir bakterijų, kurios ir toliau gali kelti įvairias problemas. Vėliau dantis yra užplombuojamas ir pacientas toliau gali džiaugtis savo šypsena ir dantų funkcijomis be skausmo.

Kodėl skauda po gydymo?

Danties kanalo gydymas yra bakterijų išvalymas iš kanalų. Jo metu yra sujaukiamas bakterijų ir imuninės sistemos balansas. Pasitaiko, kad proceso metu bakterijos yra iškeliamos į paviršių ir toliau kelia uždegimą kitose srityse. Taip atsiranda uždegiminė reakcija. Kuomet uždegimas paūmėja, organizmas gauna signalą kovoti su infekcija – įsijungia gynybinė sistema. Būtent tai ir sukelia skausmą, o kartais net patinimą. 

Ką daryti, kai prasideda skausmas? Laikytis gydytojo nurodymų. Skausmas po gydymo yra natūralus, tad dažniausiai yra liepiama vartoti vaistus nuo skausmo. Kreiptis į specialistą vėl reikėtų tais atvejais, kai paskirti vaistai nuo skausmo nepadeda ar prasideda tinimas. Tai gali reikšti pūlinio susidarymą, kurį reikės gydyti arba vartoti papildomus antibakterinius vaistus. 

Baimė skausmui vis dar kausto pacientus

Skausmo baimė yra dažnas faktorius, kodėl pacientai bijo kreiptis į odontologus. Tačiau danties kanalo gydymas yra būtinas norint skausmą užbaigti. Negydomi kanalai gali tik dar labiau pabloginti situacija – atsiranda rizika, jog dantį reikės pašalinti, o tai sutrikdo normalias dantų funkcijas, kainuoja papildomus kaštus implantacijai. 

Danties kanalo gydymas nėra toks baisus ar skausmingas procesas, nes viskas atliekama su vietine nejautra. Pasirinkus tinkamus specialistus nereikia bijoti ir skausmo po to. Svarbiausia laikytis rekomendacijų, o prireikus kreiptis į odontologą.

Author: Herkus