Darbuotojų paieška: kaip atrankų specialistui pasiruošti darbo pokalbiui?

Interviu suteikia galimybę susipažinti su kandidatais asmeniškai ar virtualiai ir taip sužinoti daugiau apie jų žinias, įgūdžius, patirtį bei kitas reikalingas savybes, kurios reikalingos atsilaisvinusios pozicijos užpildymui. Klausiant įvairaus tipo klausimų, dar pokalbio stadijoje galima sužinoti, kaip jis pritaps naujoje rolėje ir ar apskritai jų vertybės bei požiūris sutaps su organizacijos traktuojamomis. Pasidalinsime keliais patarimais, kurie padės užtikrinti, kad darbuotojų paieška bus sėkminga ir padės nustatyti kandidato kompetenciją.

Pats procesas yra puiki proga ir jums pasidalinti informacija apie organizacijos klimatą ir tai, ko tikitės iš visų darbuotojų, o ne tik pačio kandidato. Akivaizdu, jog norėsite pareklamuoti savo įmonę bei ieškomą rolę, tačiau nereikia nuo pašnekovo nuslėpti svarbių detalių, kurios gali pakenkti jų pačių sprendimui pasirinkti jus. Pavyzdžiui, kai kuriais atvejais, dirbant specifinėje rolėje gali tekti „pasimėgauti“ viršvalandžiais ar net ateiti savaitgaliais, todėl reikia apie tai iš anksto pranešti. Jeigu tai jau pokalbio metu sudarys akivaizdžių problemų arba apie tai bus galima suprasti iš pasikeitusio pašnekovo balso tono, tai darbuotojų paieška turėtų tęstis toliau ir nereikėtų apsistoti ties šiuo kandidatu.

Kiekvieno interviu trukmė ir struktūra gali skirtis, ypač jeigu norite, kad kandidatai paruoštų prezentaciją ar pristatytų vienokią ar kitokią idėją, tačiau pagrindinės jo dalys neturėtų skirtis:

  • Trumpas susipažinimas, kuris padės pralaužyti pirmuosius ledus. Be susipažinimo, pašnekovams galima pasiūlyti atsigerti tam, kad jie jaukiau jaustųsi.
  • Įmonės pristatymas. Jiems reikia paaiškinti, ką organizacija veikia ir kaip pašnekovo rolė prisideda prie jos sėkmės.
  • Pozicijos arba rolės pristatymas. Apibūdinti, kaip viskas čia atrodys kiekvieną dieną ir ko tikitės iš gero kandidato.
  • Galimybė suteikti pašnekovui laisvai klausti. Reikia pasvarstyti, galbūt ir kitas pokalbio dalyvis turi klausimų ar nuogąstavimų, kuriuos būtų galima išsiaiškinti dar interviu metu.

Atsižvelgiant į kandidato patirtį ir kvalifikaciją gali būti, kad pagal juos bus koreguojama bendra interviu eiga, tačiau pagrindinės dalys visame šiame procese išlieka panašios, tačiau norint išlikti lankstiems reikia sugebėti adaptuoti darbuotojų paieška ir sudėtines jos dalis pagal organizacijos bei pačio kandidato siekius. Daugiau apie tai sužinoti galite čia: https://www.personalogrupe.lt/lt/personalo-atranka/darbuotoju-paieska

 

Author: Deimante