Iš ko gaminami, ir kaip atsirado fejerverkai?

Iš ko gaminami fejerverkai?

Fejerverkai gaminami iš įvairių cheminių medžiagų. Dažniausiai fejerverkuose naudojama cheminė medžiaga yra juodieji milteliai. Juodieji milteliai yra medžio anglies, sieros ir kalio nitrato mišinys. Kai šis mišinys uždegamas, jis sukelia didelį garsą ir skleidžia daug dūmų. Kitos fejerverkuose dažnai naudojamos cheminės medžiagos yra aliuminio milteliai, magnio milteliai ir natrio nitratas. Šios cheminės medžiagos padeda sukurti įvairias spalvas ir efektus.

Fejerverkų istorija:

Fejerverkai jau šimtmečius naudojami ypatingoms progoms švęsti. Pirmą kartą fejerverkai užfiksuoti . Kinijoje. Jie buvo naudojami piktosioms dvasioms atbaidyti. Fejerverkai Kinijoje taip pat buvo naudojami naujų metų pradžiai pažymėti.

Europoje fejerverkai pirmą kartą buvo panaudoti 14 a. Jie buvo naudojami ypatingoms progoms, pavyzdžiui, vestuvėms ir karūnavimo iškilmėms, švęsti.

Fejerverkai Anglijoje labai išpopuliarėjo 17 a. Tuo metu fejerverkais dažnai buvo pažymimi tokie svarbūs įvykiai kaip Ispanijos Armados pralaimėjimas.

Pirmasis fejerverkas Amerikoje buvo surengtas 18a. Filadelfijoje. Tai buvo šventės, skirtos liepos 4-ąją, kuri Jungtinėse Amerikos Valstijose yra Nepriklausomybės diena

Nepriklausomybės diena vis dar yra labai populiarus fejerverkų šaudymo metas. Kitas populiarus fejerverkų laikas yra Naujųjų metų išvakarės, bei žinoma vestuvės.

Kaip tinkamai pasirinkti fejerverkus?

Renkantis fejerverkus svarbu atsižvelgti į tai, kokį renginį švenčiate ir kiek žmonių jame dalyvaus. Jei organizuojate nedidelį susibūrimą, galbūt norėsite rinktis mažiau triukšmo keliančius fejerverkus. Didesniems renginiams galbūt norėsite rinktis fejerverkus, kurie sukuria dramatiškesnį efektą. Taip pat turėtumėte atsižvelgti į savo biudžetą ir kiek laiko norite, kad truktų fejerverkas.

Fejerverkų sauga:

Renkantis ir rengiant fejerverkus svarbu žinoti apie fejerverkų saugą. Visada laikykitės ant pakuotės pateiktų instrukcijų ir prieš uždegdami fejerverkus įsitikinkite, kad aiškiai suprantate, kaip jie veikia. Niekada nenukreipkite fejerverkų į žmones ar gyvūnus ir visada laikykitės nuo jų saugiu atstumu. Niekada nebandykite uždegti fejerverko, kuris ne iki galo sudegė. Jei fejerverkas nesprogo, nesiartinkite prie jo bent 20 minučių, nes jis vis dar gali būti aktyvus. Visada turėkite po ranka kibirą vandens arba sodo žarną, jei įvyktų nelaimingas atsitikimas.

 

 

 

Author: Herkus